• ‘Ik ben van de positieve coaching’
  Bert de Ruiter nieuwe trainer vrouwen Olde Veste

  STEENWIJK – Bert de Ruiter uit Wolvega is vanaf komend seizoen de trainer van het eerste vrouwenelftal van ‘d Olde Veste ’54. Deze oefenmeester van FC Wolvega VR1 volgt Siem Pit op. Zijn doelstelling is ambitieus: ‘We willen promoveren naar de eerste klasse’.

  Na acht jaar de vrouwen van FC Wolvega te hebben getraind is De Ruiter toe aan een nieuwe uitdaging. Zelf solliciteren heeft hij niet gedaan, maar toen hij de vacature van de blauw-gelen op de site zag staan, was hij wel meteen geïnteresseerd. ‘Het balletje ging rollen, toen kort daarna leider Eva Marijke mij belde en vroeg of ik trainer wilde worden van Vrouwen 1,’ vertelt Bert aan de telefoon. Lang hoefde de verraste trainer niet na te denken over die vraag. ‘Olde Veste stond in mijn top 2 en ik heb meteen ‘Ja’ gezegd!’ Olde Veste is blij met de komst van De Ruiter. Wilma Groen en Sandra Lampe, die na het vertrek van Pit, interim trainers waren, reageren enthousiast. ‘We zijn gecharmeerd van zijn benadering  van dames, hij is een rustige man en denken hetzelfde over samenwerking met ons tweede en de jeugd,’ zegt Sandra. Dat de trainer acht jaar bij FC Wolvega is gebleven, zegt volgens haar iets over zijn kwaliteit als trainer van vrouwen. ‘Vaak is de chemie wel eerder op’.

  Ingerold
  In het trainersvak is Bert per toeval ingerold. Hij stond twaalf jaar geleden bij een wedstrijd van FC Wolvega en De Blesse 2. ‘De dames van De Blesse 2 vroegen mij toen of ik hen bij die wedstrijd wilde begeleiden en hun trainer wilde worden. Na vier jaar ben ik hier gestopt. Op een verjaardag van mijn zoon kwam ik daarna de vrouwen van FC Wolvega tegen, die mij vroegen om hun team te trainen’. Bert had geen trainerspapieren, maar kon wel putten uit de dertig jaar die hij zelf gevoetbalde. Tien jaar daarvan speelde hij in Arnhem, waar hij als zesjarig jongetje vanuit zijn geboorteplaats Winschoten naar toe verhuisde. Als begin twintiger verhuisde Bert naar Wolvega, waar hij bij de plaatselijke FC twee decennia actief was als speler. Hier woont hij met zijn vrouw Doortje, die hij op een camping in Overijssel leerde kennen. Tegenwoordig blijft Bert fit door een paar keer per week te hardlopen. Zijn energieke en fitte uiterlijk dankt hij daar aan.

  Gelukje
  Als trainer maakte Bert succesvolle jaren door bij het eerste vrouwenteam van FC Wolvega. Bescheiden noemt hij de promotie van de tweede klasse ‘een gelukje’. ‘De nacompetitie was niet zo goed gegaan, maar omdat een paar teams stopten, kregen we toch het verzoek van de KNVB om in de tweede klasse te gaan spelen’. Dat bleek niet te hoog gegrepen. De Wolvergaster vrouwen hebben zich al vijf seizoenen onbedreigd in de tweede klasse weten te handhaven.

  Trainer worden bij de vrouwen van Olde Veste noemt Bert ‘een mooi perspectief’ omdat het team telkens meestrijdt om de hoogste posities. ‘Ik vind het een goede en vriendelijke club. De meiden ken ik van de wedstrijden die we onderling hebben gespeeld’. Hij vindt het mooi meegenomen dat Steenwijk dichtbij zijn woonplaats ligt en hij daardoor niet ver hoeft te reizen. De functie van trainer kan hij daarom goed combineren met zijn baan bij verzinkerij Rotocoat in Wolvega. Als doelstelling voor komende seizoen heeft Bert samen met de leiders bepaald: ‘We willen promoveren naar de eerste klasse’. Bij zijn ontmoeting met de speelsters heeft hij hen al geprikkeld door een vergelijking met Koekange te maken. ‘Als zo’n kleine plaats als Koekange een vrouwenteam in de eerste klasse heeft, dan hoort bij een grote plaats zoals Steenwijk toch ook een eersteklasser?’

  Positieve coaching
  Als je Bert naar zijn aanpak vraagt, zegt hij: ‘Ik ben van de positieve coaching en zal daarom niet snel iemand tijdens wedstrijd de huid vol schelden. Liever neem ik iemand apart en spreek haar persoonlijk toe’. Hij vervolgt dat vrouwen volgens hem een andere behandeling nodig hebben dan mannen. ‘Een iets rustiger hand werkt het best’.

  Bert start in juli in Steenwijk, als tenminste de coronamaatregelen weer versoepeld worden. Daarvoor bestaat ook nog de kans dat de trainer met FC Wolvega langs komt. Een aantal clubs heeft namelijk het plan opgevat om een alternatieve competitie op te zetten als de huidige competitie voor april niet meer hervat wordt. ‘Het zou leuk zijn om nog een keer tegen elkaar te spelen’, besluit Bert.

  Bericht voor de eerstvolgende Olde Veste Krant (maart 2021) en de site van Olde Veste
  Foto: Eva Marijke Moritz
  Bijschrift: Bert de Ruiter met op de achtergrond Sandra Lampe