• Drachtster Boys JO15-1 - Olde Veste JO15-1

  Drachten - Na een valse start (onnodig verlies met 3-0) in de openingswedstrijd van het seizoen, begon Olde Veste JO15-1 afgelopen zaterdag aan de eerste uitwedstrijd, op het fraaie park van Drachtster Boys. Het werd een spannende aangelegenheid, eindigend in een gelijkspel (2-2) en gemengde gevoelens.

   

  Na een wat lauwe warming up - voor trainer Stefan Moes aanleiding vooraf in de kleedkamer nog even flink aan de boom te schudden - begonnen we voltallig (behalve Reinoud, die met C2 speelt) aan het duel. Shimon geeft even zorgen vanwege een pijntje aan zijn been. Gelukkig bleek hij de wedstrijd te kunnen beginnen én afmaken.

  We beginnen vrij aardig en komen tot aanvallen. Yvar Lem speelt spits Xavier vrij, die komt bijna door de verdediging maar zijn schot wordt door de verdediging alsnog geblokt. Kort daarna brengt een een-tweetje tussen Xavier en Yvar Lem de laatste in schotpositie. Yvar raakt em net niet lekker, het schot gaat naast. De twee kansen geven moed. Vanuit het achterveld worden Chanel en nog eens Xavier bereikt, maar de Drachtster verdediging is attent en heeft er steeds net op tijd een voet tussen.

  Drachten heeft nog geen behoorlijke aanval opgezet eigenlijk. Totdat hun spits via een lange bal wordt bereikt. We reageren niet alert op diens bewegingen. Hij wint drie duels, haalt uit en scoort fraai. Knappe goal, maar frustrerend voor ons want wij waren op zoek naar de goal en zij verdedigden.

  De wedstrijd wordt feller, als Hielke twee man passeert en het doelgebied van Drachten binnendribbelt. Hielke wordt aangepakt en valt, even hopen we op een penalty. Maar we krijgen slechts een corner. We zouden deze wedstrijd wel vaker niet zo blij zijn met de scheidsrechter, die het Drachten onder meer toestond om voortdurend meters te stelen bij inworpen.

  Als Drachten eindelijk eens een goede aanval opzet en na een steekpass dreigend is, redt Damian. Wij counteren, met wederom Yvar Lem als degene met de mooie pass. Hij lanceert Hielke, maar diens schot smoort in de verdediging.

  Onze opbouw is iets beter dan die van Drachten, maar de druk van Drachten op het middenveld is zorgelijk. We hebben het moeilijk in de persoonlijke duels. Er staan ook wel wat sterke jongens. Wel blijven we zoeken naar de goal. Een een-tweetje tussen Yvar Lem en Stijn leidt tot een vrije trap, die door Shimon wordt genomen. Hij bereikt Xavier, die bij de tweede paal ineens helemaal vrij staat. Maar Xaviers kopbal gaat net voorlangs.

  En dan lopen we ineens tegen een tweede tegengoal aan. Na een counter van ons krijgen we een lange bal te verwerken en dat gaat niet goed. We verliezen een duel en de speler van Drachten schiet hard in, onhoudbaar voor Damian. Een flinke tegenvaller, want we zaten aardig in de wedstrijd. Maar net als vorige week zijn we in de omschakeling kwetsbaar. We grijpen dan niet op tijd in. We moeten leren onze huid dan duurder te verkopen.

  2-0, maar we pakken het wel weer op. Dat is goed. Xavier zet Yvar Lem vrij. Die kan op de keeper af, schiet, maar raakt em net niet lekker. De bal gaat langs de keeper, maar ook langs de paal ...

  Weer is Drachten dreigend met een uitval, maar nu grijpt Rob goed in. Wel ten koste van een vrije trap, maar dat moet dan maar. Gelukkig bakt Drachten weinig van de vrije trappen die ze krijgen. Deze eindigt in onze muur.

  Dan zit het eindelijk eens mee. Shimon kromt een vrije trap mooi in het doelgebied. De bal schampt het hoofd van een verdediger en komt dan bij Yvar Lem, die fraai inkopt: 2-1.

  Even voor rust komen we bijna gelijk. Yvar Lem, weer hij, passt Stijn vrij. Stijn schudt knap twee verdedigers van zich af, maar is oog-in-oog met de keeper net niet koel genoeg. Zijn schot passeert de keeper, maar gaat ook langs de paal.

   

  De tweede helft geeft ongeveer hetzelfde beeld, al wordt de wedstrijd er gaandeweg niet beter op. Dat ligt ook aan Drachten, dat lange-halen-snel-thuis blijft spelen. Het wordt steeds rommeliger allemaal.

  Na een corner is het kassa voor Olde Veste. Een corner komt terecht bij Yvar Bruins, die zet goed door en passt op Yvar Lem. De laatste schiet mooi gecontroleerd rechts van de keeper in. 2-2! Lem onderstreept hiermee zijn goede wedstrijd.

  Een wat chaotische fase volgt, waarin wij iets meer kansen hebben dan zij. Ritchie zet op rechts weer goed door, ditmaal wordt hij neergelegd. Ritchie is kleiner dan zijn tegenstander, maar geeft deze wedstrijd het goede voorbeeld voor wat betreft het aangaan van persoonlijke duels. Hij geeft niets cadeau. Shimons vrije trap heeft mooie lengte, maar gaat voorlangs.

  Even later geeft Yvar Bruins hoog voor. De keeper aarzelt en laat em lopen; de bal rolt voor de goal langs. Net een voetje tekort.

  Dan begint Drachten een eindsprint in te zetten. Het wil winnen. Wij ook. De wedstrijd kan twee kanten opvallen. We krijgen meer te doen achterin. Damian grijpt een paar keer goed in.

  Dan komt onze kans de wedstrijd te beslissen: Yvar Lem geeft een steekpass op Yvar Bruins, die los komt van de verdediging. Hij wil de keeper verschalken met een lobje. Die is net te hoog: via de lat stuitert de bal over de goal.

  Het spel wordt er niet beter op en de scheidsrechter in onze ogen ook niet. Yvar Bruins wordt aangepakt, maar een vrije trap krijgen we niet. Misschien omdat Yvars tegenstander een stuk kleiner is? Aan de andere kant wordt een treffer geannuleerd wegens buitenspel. Een duidelijk geval gelukkig, dat ziet Drachten ook. Wel komen we heel goed weg als Drachten op de paal schiet.

  Omdat Drachten ook zoekt naar een goal, krijgen we meer ruimte. Een paar minuten voor tijd gaan we met drie tegen twee op de Drachtster goal af. Chanel wordt aangespeeld, zij gaat op de keeper af ... deze gaat ze maken denkt iedereen ... maar de scheidsrechter fluit af voor een overtreding van Yvar Lem! We moeten toegeven dat dit niet helemaal onterecht was.

  Op jacht naar de winst geeft Aïdan goed voor op Hielke. De bal gaat voorbij aan de keeper maar de moegestreden Hielke kan er net niet bij.

  Chanel, Yvar Lem en Yvar Bruins dringen aan maar komen er steeds net niet langs. Drachten wankelt maar blijft overeind. Aan de andere kant grijpt Damian twee keer goed in op kansen van Drachten. Hij voorkomt dat het dubbeltje de andere kant op valt.

  Zijn we blij met dit gelijkspel? Gezien de 2-0 achterstand wel. Maar gezien het spel toch niet. Thuis moeten wij deze ploeg kunnen verslaan. En we weten waar we aan moeten werken.