• Historie vv d’Olde Veste ’54

  Aan de voet van de Steenwijker Toren werd op 24 november 1954 een derde voetbaldub in stad Steenwijk opgericht. In navolging van vv Steenwijk (1912) en Steenwijker Boys (1947) zag v.v. d'Olde Veste '54 het levenslicht in hotel Blok aan de Markt. Waar de andere twee Steenwijker clubs voornamelijk op zondag hun wedstrijden speelden, was het de oprichters van d'Olde Veste '54 duideli j k dat er enkel op zaterdag gespeeld moest gaan worden. Al enkele jaren werd er in Steenwijk bedrijfsvoetbal gespeeld. In 1954 werd het seizoen bedrijfsvoetbal afgesloten met een vriendschappelij ke wedstrij d tussen DOG (nu FC Wolvega) en een gelegenheidsteam van spelers van diverse teams uit het bedrij fsvoetbal. Na de wedstrijd rees de vraag of zij niet in competitieverband konden gaan spelen. Dit idee werd in de daaropvolgende weken verder uitgewerkt, tot er daadwerkelijk een oprichtingsvergadering georganiseerd kon worden. De vijf oprichters (Wolter Kraak, Frans Nipperus, Albert Kuiper, Lammert Berends en Johan Wiltjer) kregen in totaal 27 mensen zover lid te worden van de Steenwijker zaterdagclub. De naam d'Olde Veste ’54 is niet uit de lucht gegrepen. De nieuwe club wilde een duidelijk Steenwijks stempel opgedrukt krijgen. De naam van de voetbalclub, in dialect overigens, betekent Oude (Olde) Vesting (Veste), Zo wordt stad Steenwijk ook wel genoemd. De clubkleuren zijn eveneens met een doel gekozen. De kleuren van Steenwijk, in het wapen onder andere, zijn blauw en geel. Gezien de naam van de nieuwe zaterdagclub zouden de kleuren van stad Steenwijk hier goed bij passen. 

 • Van Weiland naar Sportaccommodatie

  Zouden de huidige bestuurders van Olde Veste wel weten dat ze eigenlijk in de keuken zitten te vergaderen. Het kan namelijk zo zijn dat de voorzitter, aan de kop van de tafel, in de keuken zit, enkele bestuursleden op het herentoilet en een enkele op die van de dames.

  Voor de mensen die in het archief van Olde Veste willen duiken is de knipselkrant van de club zo langzamerhand een uniek document.
  Jacob Westra dook de archieven van diverse kranten in en haalde heel veel stukjes naar boven. De uitslagen en veel heel doelpuntenmakers kwamen zo boven water.
  Soms ontbrak er één uitslag en dan dook Jacob Westra het archief van de tegenstander in of die van de plaatselijke krant. Daardoor is er een vrij compleet geheel ontstaan van de verrichtingen van onze eerste elftal.

  Maar niet alleen het eerste elftal kreeg de aandacht maar ook de andere activiteiten uit het bijna 70 jarige bestaan van de club komen aan de orde. Er zo ook een mooi beeld ontstaan van spelers, tegenstanders, statistieken en bijvoorbeeld toernooien die er werden gespeeld.

  Maar de honger van Jacob Westra was nog niet gestild want in de loop der jaren kwam hij ook andere dingen tegen.

  Spelerspaspoort
  Het derde deel van het krantenknipselarchief is het zogenaamde spelerspaspoort uit de periode van 2008 -2023.

  Sportpark Parallelweg 60 jaar
  Daarnaast is deel vier nu klaar. Dit behelst 60 jaar sportpark Parallelweg.
  In 1962 verhuisde d'Olde Veste '54 naar de huidige locatie aan de Parallelweg.
  Waar er in de begin jaren op een weiland aan de Gagelsweg werd gespeeld en vervolgens Sportlust de thuishaven was kreeg de club samen met Steenwijker Boys een eigen accommodatie.

  Veel mensen zullen zich dit nog herinneren. De ingang van de gezellige kantine was aan de kant van veld 2.
  Wanneer men binnen kwam had men aan de linkerhand het heren en damestoilet, keuken, bestuurskamer en een scheidsrechter kleedkamer.

  Dus waar nu het hoofdbestuur belangrijke beslissingen neemt werden vroegen belangrijke boodschappen gedaan.

  We wensen u veel plezier met het doornemen van veel historische momenten uit de geschiedenis van Olde Veste '54

 • Jaaroverzichten

  Bijna 70 jaar overzichten ---- bijna compleet.

   

  Het afgelopen jaar zijn in deel 1 uitslagen, standen van het eerste van d'Olde Veste bijgewerkt.
  Deel 2 geeft een overzicht van de spelers, voetbalverenigingen, statistieken en deelname aan toernooien.
  Deel 3 is een spelerspaspoort van 2008-2023

   

  Veel leesplezier!

   

  70 jaar overzicht 1954-2023 deel 1:

  DOWNLOAD

  70 jaar overzicht 1954-2023 deel 2:

  DOWNLOAD

  70 jaar overzicht 1954-2023 deel 3:

  DOWNLOAD