• Oeganda en Olde Veste

  Beste voetballers van d’ Olde Veste ‘54
   
   
  Deze herfstvakantie ben ik met een groep van 12 vrijwilligers naar Oeganda afgereisd om  mee te werken aan het renoveren van een basisschool in de “zeer arme” provincie Otuke.
  Wat een ongelofelijke ervaring!
   
  Laat ik mij eerst even voorstellen.
  Mijn naam is Jacky Vos, ik woon in Meppel. Ik werk op Stad en Esch in Meppel en Ik ben dus een collega van Annet Wiersema.
  Via Annet heb ik jullie oude clubshirt, broeken en sokken gekregen om mee te nemen naar Oeganda. Nou ik kan jullie zeggen, dat is gelukt.
   
  Op verschillende plekken hebben wij voetbaltenue ’s uitgedeeld.
  Onder ander bij een basisschool in Otuke.
  De hoofddocent heeft van ons twee setjes gekregen. Dat is voor daar puur goud. Wat een blijdschap. Meteen werd er een wedstrijd gespeeld bij 30 graden in de brandende zon. MSC (had ook tenues meegegeven) tegen d’ Olde Veste ‘54. Op blote voeten op een grasveld waar de koeien net weg waren en de lijnen waren stenen. Wat een feest!

  (Tekst gaat verder onder afbeeldingen)

 • Het werd een wedstrijd tussen de jongens boven de 16 tegen onder de 16 jaar.
  Allemaal waren ze super trots op hun nieuwe tenue. Het werd 1-1.
  Alle shirts en broeken blijven van de school, zodat nog veel kinderen plezier kunnen hebben van jullie spullen.
  Voor dat ik het vergeet te zeggen natuurlijk gaan er ook meisjes teams in deze kleding voetballen!
  Het voetbalveld zelf was grof gras en hier een daar een termietenheuveltje. De lijnen waren een paar stenen en de goals waren van stalen buizen. Zoals je kunt zien lopen alle kinderen op blote voeten.


  We hebben ook een complete set kleding aan iemand gegeven die in een spaargroep zit. Een spaargroep is een groep van 30 personen die samen leren praten, overleggen en door toneelspel de oorlog proberen te verwerken. Zo’n spaargroep spreekt samen af wat ze gaan sparen bv 50 cent per maand. Als je dan geld uit de pot wilt lenen kan dat als de groep er mee eens is. De meneer in de onderstaande foto heeft met geleend geld zijn winkeltje iets groter gemaakt en heeft zelfs een koelkast. Dat zie je daar nergens!
  Vorig jaar had hij een set shirtjes gekregen. Deze verhuurt hij. Nu heeft hij een extra set shirts en broeken. Van af nu kan hij dus dubbel verhuren. Zo groeit zijn inkomen en dat van zijn hele familie.

  (tekst gaat verder onder afbeelingen)

 • Op maandag 21 oktober gingen we dan naar de basisschool. Deze was al bijna klaargemaakt door lokale bedrijven. Wij hebben vooral schilder-, stuc-, timmer- en decoratiewerk gedaan.
  Voor de kinderen waren wij een bijzondere bezienswaardigheid. Tijdens de pauzes stonden er honderden kinderen om ons heen te kijken. Een aantal die het durfden mochten meehelpen met verven of vijlen. Dat was nieuw voor hen!
  In een klas van 8 bij 8 meter zaten wel geteld 100 leerlingen. Niet te geloven, maar ik heb ze geteld!

  De opening van de school was een groot feest. Om 9:30 uur stond de muziek al verschrikkelijk hard. De officiële opening zou pas beginnen om 14 uur!
  Na de laatste hand gelegd te hebben aan de school en de inrichting, begonnen de feestelijkheden. Onder de bomen zaten honderden mensen, jong en oud, geduldig te wachten. Alle klassen hebben wel een dans, zang of toneelstukje gedaan.
  Daarna 9 sprekers, de laatste was het belangrijkste. We hadden allemaal een hoofdtelefoon op en een van de mensen van het Otuke team in Oeganda vertaalde alles voor ons in het Engels.

   

  Als jullie meer informatie willen over dit project kijk dan op:
  www.otuke.nl voor info over spaargroepen en de Oegandareis 2019