• Voorbeschouwing vv d'Olde Veste '54 - MVV Alcides

  We maken ons op voor de allerlaatste wedstrijd in de competitie. En dat na een roerige week, zowel op als buiten het veld. Alvorens we vooruitkijken naar de wedstrijd tegen Alcides, nemen we even de tijd om terug te blikken. Zonder daarbij te veel woorden vuil te maken aan het onrecht in de competitie.

  Bekerfinale

  Woensdag 8 mei. Wakker worden vol energie. Vanavond is het zover: de bekerfinale! De hele dag staat in het teken van de wedstrijd tegen Blauw Wit. We gaan voor die bekerwinst. Net zoals vorig jaar. Wat hebben we toen genoten. Een legendarische avond. En vandaag kunnen we op herhaling. De voorbereidingen verlopen soepel. De verzameltijd is om 17:45 uur, maar vanaf 17:00 uur lopen de spelers al de kantine binnen. Vertrektijd spelersbus is 18:00 uur. Maar een minuut of tien daarvoor stroomt de kantine al vol met de eerste supporters. Er gaat meteen feestmuziek aan. Hollandse hits. Lekkere stemming. Maar de focus die er is, willen we niet doorbreken. We besluiten daarom iets eerder te vertrekken. Uitgezwaaid door cameraman Bertus, verslaggever Menno en enkele supporters, rijden we richting neutraal terrein in Heerenveen. We krijgen ter plaatse kleedkamer 04 toegewezen. De wedstrijdshirts worden opgehangen, broekjes klaargelegd en de spelers staan ontspannen op of naast het veld waar het straks gaat gebeuren. De organisatie en ontvangst van Heerenveense Boys is uitstekend voor elkaar. De supportersbussen komen al op tijd aan en de warming up vindt plaats onder toeziend oog van reeds enkele honderden Olde Veste fanatiekelingen. Richting aanvang wedstrijd loopt dit aantal op richting een kleine duizend blauw-gele supporters. Hoe mooi is dat. De laatste dingen worden in de kleedkamer in orde gemaakt. De laatste woorden van trainer Steven Wuestenenk en aanvoerder Jason Huisman volgen… We zijn al vijftien wedstrijden ongeslagen in de beker. Een knappe prestatie. Voor sommigen onder ons wordt dit mogelijk de eerste echte prijs. Voor sommigen misschien al de tweede of derde. Maar voor sommigen mogelijk ook de laatste*… ALLES GEVEN. MET ELKAAR. LET’S GO, BOYS!

  Het is genieten tijdens de opkomst met vuurwerk en fakkels. Een geweldige sfeer wordt er neergezet door naar schatting totaal 1.500 supporters, jong en oud. De wedstrijd begint en binnen vier minuten brengt Tom Kisjes alle blauw-gelen in extase. Hij kopt de 0-1 binnen uit een corner en bezorgt ons een vliegende start! HEERLIJK. Daarna volgt een eerste helft zonder echte kansen. d’Olde Veste komt niet in de problemen, maar creëert daarentegen ook niets. In de tweede helft schieten we uit de startblokken met volle bak druk op Blauw Wit. En meteen kansrijk. Vijf minuten na rust volgt de snelle en verdiende 0-2. Wederom van het hoofd van Tom Kisjes. We drukken door en in de 67e minuut volgt de 0-3. Het is Maikel Toeter die zijn aanvallende vermogens omzet in een goal. Na een sterke invalbeurt maakt Harmen Nijboer in de 88e minuut de 0-4. Een fantastische eindstand. Eentje die onze kleedkamerdeur al voorspelde…

  Het wordt een geweldig feest dat extra uitbundig gevierd wordt door de afscheidnemende legendes Martijn Strijker en Jason Huisman. Beiden van waarde tijdens deze heerlijke finale. Ook legende Tom Holleboom komt op het veld het feestje meevieren (hij was helaas geschorst) en met hem volgt een heuse pitch invasion. Samen met honderden supporters wordt de bekerwinstgevierd. Wat is die medaille mooi! En wat schittert die beker toch mooi onder de fel brandende voetballampen in Heerenveen. Het is Jason die de trofee ontvangt uit handen van oud-voorzitter Elbert Jan Hesse. Samen met hem en onder luid gejuich van de ploeg wordt de beker de lucht in getild. COME ON, OV! COME ON, OV!

 • Martijn Strijker

 • Jason Huisman

 • Tom Holleboom

 • De eerste biertjes worden op het veld al uitgedeeld en in de kleedkamer staan meerdere pitchers voor ons klaar. Onze muziek wordt aangeslingerd. De wedstrijdshirts vliegen de lucht in en daarna springen de eersten onder de douche. Vanuit alle hoeken volgen de felicitaties en ons Twitteraccountje scoort lekker. We kunnen niet wachten om naar de club terug te reizen en onze supporters te bedanken. En dan komt niet veel later het nieuws: de spelersbus start niet. Sterker nog, er komt rook uit. Aiii. Het resultaat is dat we ons nog minimaal een uur extra in de kantine van Heerenveense Boys moeten vermaken. Met enkele liveoptredens van onze spelers lukt dat meer dan prima. Nadat we pas na middernacht opgehaald worden door één van de supportersbussen beginnen we dan eindelijk aan de terugreis. Het biertje onderweg smaakt heerlijk en de aankomst aan de Parallelweg is ge-wel-dig. Zoveel supporters die ons nog aan het opwachten zijn, een vuurwerkshow, zingen, dansen, springen… Het feest kan niet op!

  De kater

  * Dan kom ik even terug op dat moment vlak voor de wedstrijd. Het schandalige besluit van de KNVB om Jubbega uit de competitie terug te trekken en alle punten te laten vervallen wordt woensdagmiddag door de KNVB aan de club(s) kenbaar gemaakt. Minder dan een half uur voor de bekerfinale begint, komt het nieuws ook bij een deel van ons (via de pers) binnen. Zoals aangegeven in het begin van deze voorbeschouwing, wil ik er zo min mogelijk woorden aan vuil maken. Maar bij deze moge middels dit understatement het ongenoegen duidelijk zijn. 

  En dan volgt dus de ‘kater’. Nagenieten doen we donderdag nog steeds, maar ineens is de blik vooruit op de wedstrijd zaterdag tegen LSC 1890 vanuit een heel ander perspectief. We zijn nu nummer twee in plaats van nummer één op kampioenskoers. Terwijl de spelers op individueel niveau hun hersteltrainingen oppakken, krijgt in deze dagen de frustratie niet de overhand. Knap van deze spelersgroep. We weten wat we moeten (en kunnen) doen en dat is nog tweemaal winnen om druk te houden op titelconcurrent ONS Sneek. Daarbij is de eerste horde de wedstrijd tegen LSC uit Sneek zaterdag om 18:00 uur. LSC speelt tegen degradatie en staat voorafgaand aan de wedstrijd op de 12e en laatste plaats. Het kan de punten dus goed gebruiken. Ook is voor hen het doelsaldo nog van belang in de strijd met Alcides. De wedstrijd vangt aan met een brandende zon op ons hoofd. Desalniettemin heeft wie anders dan Tom Kisjes er wel weer zin in; hij scoort al in de tweede minuut van de wedstrijd en brengt de stand op 0-1. Dat is een lekker gevoel zeg! Uit een corner is het Julian Zwoferink die op heerlijke wijze de 0-2 binnenkopt na een kwartier spelen. En dan zou je zeggen: uitbouwen die score. En de kansen om dat te doen komen er. Met dubbele cijfers zou LSC geen klagen hebben gehad, maar mede dankzij een sterk optreden van de keeper blijft de score uiteindelijk bij 0-3. Ons laatste doelpunt wordt gemaakt door Hessel Eikelboom aan het einde van de wedstrijd. Drie punten in de tas en op naar de laatste competitiewedstrijd. En dat is thuis. Tegen Alcides. Deze zaterdag…

  Alcides

  Alcides heeft het zwaar in deze competitie en vecht net als onze laatste tegenstander afgelopen zaterdag tegen degradatie. Zowel Alcides als LSC 1890 staan onderaan met 12 punten. Het doelsaldo is echter nog in het voordeel van Alcides. En dat ene plekje hoger betekent nacompetitie in plaats van rechtstreekse degradatie. Dat betekent dat wij ons op kunnen maken voor een verdedigend geel-zwart uit Meppel. In de laatste zes wedstrijden versloeg Alcides alleen FC Burgum met 0-2. Daarvoor werd alleen LSC tweemaal geklopt en bleek Alcides voor de winterstop enigszins verrassend te sterk voor Broekster Boys. Verder werden alle wedstrijden verloren en incasseerde de ploeg 61 tegentreffers. Het doelsaldo van Alcides staat op -35 en dat van degradatieconcurrent LSC op -41. 

  Tot zover de statistieken. De wedstrijd tegen Alcides is de laatste voor d’Olde Veste van deze competitie. In de laatste speelronde op 25 mei zouden we spelen tegen vv Jubbega, maar deze wedstrijd is dus uit de competitie gehaald. Deze voorlaatste speelronde had ONS Sneek tegen Jubbega moeten aantreden, maar onze titelconcurrent is door de bizarre ontstane situatie dus vrij. De week daarop zijn de rollen omgedraaid en zijn wijzelf zoals gezegd vrij. Mochten we kampioen worden, dan gebeurt dat dus sowieso zonder zelf te voetballen. Dat is nu eenmaal niet anders. Ons rest maar één taak. En dat is Alcides verslaan. Drie punten pakken en genieten van die laatste thuiswedstrijd.

  Groot feest

  We gaan er een groot feest van proberen te maken. Aan de ingrediënten zal het niet liggen. Het ‘Team van de Week’ wordt voor deze wedstrijd gevormd door onze allerjongste voetballers: de Magic Mini’s. Deze fantastische groep topvoetballertjes zal haar warming up kunsten vlak voor de wedstrijd aan alle supporters vertonen en vervolgens met onze spelers het veld opgaan alvorens zij mogen gaan genieten van hun welverdiende patatjes en ranja in de kantine. Deze aangelegenheid wordt extra bijzonder gemaakt met de kinderen van Tom Holleboom, Jason Huisman en trainer Steven Wuestenenk. Ook zij zullen bij de opkomst mee het veld oplopen. Iets extra’s. Iets speciaals. Want dat wordt het. Ondanks de focus op de drie punten zal er toch zeker ook stilgestaan worden bij de laatste thuiswedstrijd van onze Olde Veste legendes Tom, Martijn en Jason. Met hun geweldige staat van dienst in de blauw-gele kleuren hebben zij een afscheid met de titel ‘legende’ meer dan verdiend. Dat gezegd hebbende willen we ook stil te staan bij meer vertrekkende mensen bij OV1.

  Vertrekkende mensen bij OV1

  Om te beginnen met Shimon Reupkes. Een toptalent overgekomen vanuit het tweede. Had misschien eerder al de potentie om bij ons aan te sluiten, maar koos heel bewust voor eerst een seizoen zoveel mogelijk hele wedstrijden spelen bij het tweede elftal. Met zijn talent sloot hij dit seizoen niet meer dan terecht wél aan bij ons. Mede dankzij wat blessureleed is het avontuur misschien niet geworden wat Shimon ervan verwacht had. Desalniettemin zat er nog van alles in het vat. En is het zo ontzettend jammer dat dit talent voorlopig stopt met voetbal. Shimon, succes met je carrière!

  Dan Thomas de Jong. Olde Veste man in hart en nieren. Van jongs af aan. Ruim twintig jaar lid. Voor Thomas is blauw-geel het enige dat telt. Een andere voetbalclub is dan ook nooit aan de orde geweest. Stoppen met voetbal tot onze grote spijt wel. Want, wat niet iedereen weet, is dat Thomas een groot hardlooptalent is. En dat talent laat zich niet met topvoetbal combineren. En als je wilt ontdekken wat er aan die andere kant mogelijk is, dan is nu de tijd. Thomas is een fantastische jongen in de groep die altijd alles geeft. Iets wat hij zeker weten op zijn eerstvolgende marathon ook zal gaan doen. Thomas, enorm veel dank voor alles wat je jouw club Olde Veste hebt gebracht.

  Jente Bootsma, vader in spe, quizmaster, hoofdcoach in de maak en een bewezen fantastische assistent-trainer. Je hebt een bijzonder (en bizar) seizoen beleefd bij onze mooie club in Steenwijk. Je hebt écht iets toegevoegd aan het seizoen en dit team, zowel persoonlijk alsook voetbalinhoudelijk. Het is ontzettend zonde dat dit geen vervolg krijgt. Maar: we nemen afscheid voor nu. Vast niet voor altijd. Jente, het ga je goed – met alles!

  Joshua Huisman

 • Jente Bootsma

 • Thomas de Jong

 • Shimon Reupkes

 • Poulestand

  PositieTeamGSGWGLVLVTDoelsaldoPIMPT
  1ONS Sneek 1221831741559057
  2d' Olde Veste'54 1221822552332056
  3Flevo Boys 1221534642539048
  4KHC 1221408593425042
  5Broekster Boys 1221219473710037
  6Blauw Wit '34 1229584143-2032
  7Drachtster Boys 1228593841-3029
  8Go Ahead Kampen 12291125763-6028
  9Marum 12252153477-43017
  10FC Burgum 12241173457-23013
  11Alcides 12240182969-40012
  12LSC 1890 12233162169-48012