• Zonder scheids geen wedstrijden

  Beste sportvrienden,
   
  Graag jullie aandacht voor het volgende:
   
   
  Er is een gezegde dat luid: zonder scheidsrechter geen Wedstrijd.
   
  Landelijke actie week van de scheidsrechter van 5 tot en met 13 oktober 2019.
   
  Tijdens deze week willen de KNVB en ARAG zoveel mogelijk voetballers en voetballiefhebbers de scheidsrechter laten bedanken voor hun waardevolle inzet. Zij maken het immers mede mogelijk dat zo veel voetballers wekelijks op het veld van het spelletje kunnen genieten! Het bedanken van de scheidsrechters kan op veel verschillende manieren en misschien doen jullie dat ook al voorafgaand of na elke wedstrijd. In de Week van de Scheidsrechter willen natuurlijk zo veel mogelijk scheidsrechters in het zonnetje zetten.
   
  Deze tekst is uit een passage die de KNVB recentelijk heeft gepubliceerd.
   
  De wekelijkse praktijk staat in schril contrast met de woorden: misschien bedanken jullie de scheidsrechter en tegenpartij na afloop voor de gespeelde wedstrijd. Bij de nieuwe spelvormen 6 tegen 6 en 8 tegen 8 wordt dit voor de wedstrijd gedaan en vaak na afloop ook. Veelal na het strafschop nemen.
  Bij de elftallen zien we een totaal ander beeld op de wedstrijddagen. Uitzonderingen daargelaten.
   
  Na afloop van de gespeelde wedstrijd zijn het de leiders/ trainers en grensrechters in de meeste gevallen die de scheidsrechter bedanken.
  Aanvoerders en spelers zie je niet, men is al op weg naar de kleedkamer.
   
  Los van de week van de scheidsrechter, het is goed dat daar aandacht aan wordt besteed moeten we bij Olde Veste nog bepaalde normen en waarden hierin aanbrengen. Of: gewoon doen.
   
  Vooraf, dus voor de aftrap van de te spelen wedstrijd wensen de leiders en trainers van beide partijen elkaar een plezierige en sportieve wedstrijd toe. Het is de kunst aan de scheidsrechter en zijn assistenten en spelers dit in praktijk gaan brengen.
  Na afloop, of je hebt gewonnen of verloren, los van elke emotie spreken we bij Olde Veste het volgende af met ingang van heden:
   
  Bij uit- en thuiswedstrijden wordt de tegenpartij bedankt, spelers geven elkaar een hand, de scheidsrechter wordt een hand gegeven door elke speler. En bedankt voor zijn fluiten.
   
  Als we dit met elkaar kunnen doorvoeren, het lijkt allemaal heel gewoon, maken we mooie stappen in onze voetbalwereld die vol zit met emotie. Die ons elke dag, wekelijks weer veel plezier geeft.
   
  Elbert jan Hesse
  Jaap Hielkema
  Johan Dolstra